Siirry sisältöön

Inkluusion huomioiminen perehdytyksessä

Susanna Perikangas & Hanna Rinne
Julkaisuvuosi: 2025
|
Haaga-Helia

Taustaa

Inkluusio voidaan määritellä niin, että erilaisuutta ei ole enää olemassa, vaan kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Inkluusio viittaa mukaan kuulumiseen ja osallisuuteen, eli siihen, kuinka paljon esimerkiksi johonkin toimintaan, palveluun tai organisaatioon sisällytetään ihmisiä, jotka saattaisivat muuten jäädä ulkopuolelle tai tulla marginalisoiduksi. (Sitra s.a.) Myös moninaisuus liittyy erittäin läheisesti inklusiivisuuteen. Moninaisuutta voi olla esimerkiksi ihmisten erilaisuudet iässä, sukupuolessa, koulutustaustassa, kansallisessa taustassa tai työkyvyssä. Moninaisuuden synonyymina voidaan käyttää monimuotoisuutta tai diversiteettiä.

Perehdyttämisellä tarkoitetaan erilaisia toimenpiteitä, joilla (yleensä) uudelle työntekijälle kerrotaan työpaikasta, työtehtävistä ja työyhteisöstä. Tärkeää on kuitenkin muistaa se, että aina perehdytettävä henkilö ei ole uusi työntekijä vaan myös pitkiltä vapailta palaava tai esimerkiksi työtehtävää yrityksen sisällä vaihtava työntekijä täytyy perehdyttää. Perehdytyksen merkitys on suuri työhön sitoutumisen, työtehokkuuden sekä työhyvinvoinnin kannalta. Perehdytyksen vaikutukset ovat pitkäaikaiset – oli perehdytys hyvää tai huonoa (Karlstedt ja Mennala 2024).

Inklusiivisuuden huomioiminen perehdyttämisessä varmistaa, että perehdytysprosessi ei syrji työntekijöitä. Lisäksi sen avulla varmistetaan yhdenvertaisuus sekä mahdollisten erityistarpeiden huomioon ottaminen perehdytyksen aikana.

Oppimateriaalin tavoitteet ja käyttö

Oppimateriaalin koostuu kahdesta videosta, joiden tavoitteena on tarjota tietoa ja käytännön vinkkejä siitä, miten perehdytyksestä voidaan saada osallistavampi, joustavampi ja kaikki huomioiva. Oppimateriaali on suunnattu erityisesti majoitus-, ravitsemis- ja matkailualan (MaRa) työyhteisöille, mutta sitä voi hyödyntää kaikki inklusiivisesta perehdytyksestä kiinnostuneet tahot. Oppimateriaalia voidaan käyttää myös opetustarkoituksiin eri oppilaitoksissa.

Oppimateriaali on tuotettu osana Inklusiivisuuden vahvistaminen MaRa-alalla hanketta. Hankkeen on rahoittanut Jotpa, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Hankkeessa on toteutettu työpajoja ja sidosryhmätilaisuuksia, joista saatua tietoa on hyödynnetty seuraavien videoiden toteuttamisessa. Kolmen oppimateriaalin julkaisusarjaan kuuluvat myös Kerro kaverille kans! – käytännön keinoja opitun jakamiseen työyhteisöissä ja Työntekijäkokemus – avain menestyvään työyhteisöön.

Oppimateriaali on lisensoitu lisenssillä Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen. Se tarkoittaa, että materiaalia saa jakaa eteenpäin vain, jos mainitsee tekijöiden nimet. Jos jakaa materiaalia muille ja muut julkistavat materiaalin, uusi julkaisu täytyy tehdä samalla lisenssillä.

Inkluusio ja perehdytys

Ensimmäinen video kertoo mitä inklusiivisuus on ja miten se voidaan ottaa huomioon perehdytyksessä. Videon avulla ymmärrät inklusiivisuuden huomioimisen hyödyt yritykselle sekä miten se vaikuttaa myönteisesti työntekijöiden sitoutumiseen.

Videon katsottuasi ymmärrät

  • mitä on inkluusio
  • miksi perehdyttäminen on tärkeää
  • miksi inkluusion huomioiminen perehdyttämisessä on tärkeää

Jos inkluusio ei toteudu perehdytyksessä

Oppimateriaalin toisessa videossa syvennät ymmärrystäsi inkluusiosta ja opit mitä seurauksia työyhteisölle ja yritystoiminnalle voi olla, jos inkluusio jätetään huomioimatta.

Videon katsottuasi ymmärrät

  • moninaiset seuraukset, mitä inkluusion huomiotta jättäminen voi aiheuttaa
  • inklusiivisuuden merkityksen kilpailutekijänä
  • konkreettisia toimia, joilla inklusiivisuutta vahvistetaan

Oppimateriaaliin liittyvä pohdintatehtävä

Kun olet katsonut molemmat videot ja olet sisäistänyt niiden pääviestit, suositelemme seuraavia kysymyksiä pohdittavaksi ja keskusteltavaksi.

Mitä toimenpiteitä työyhteisösi on toteuttanut inklusiivisen perehdyttämisen edistämiseksi?

Miten inklusiivisuuden huomioiminen perehdytyksessä toteutuu teidän työpaikallanne?

Käy läpi työpaikkasi perehdytyssuunnitelma ja mieti, miten sitä voisi parantaa?

Mitä konkreettisia asioita teette tulevaisuudessa inklusiivisuuden edistämiseksi?

Lähteet

Karlstedt, A. & Mennala, H. 2024. DEI työelämässä: Opas inklusiivisuuteen. Helsingin seudun kauppakamari. Helsinki.

Sitra s.a. Inkluusio. Luettu: 8.4.2025.

Kuva: Shutterstock