Taustaa
Työntekijäkokemus kattaa kaiken, mitä työntekijä kokee työsuhteensa aikana – alkaen rekrytoinnista aina työsuhteen päättymiseen saakka. Se muodostuu sekä työpaikan käytännöistä että työn arjessa syntyvistä kokemuksista, kuten vuorovaikutuksesta, johtamisesta ja työyhteisön ilmapiiristä.
Haaga-Helian Veto- ja pitovoimaa-hankkeessa kartoitimme työntekijäkokemukseen vaikuttavia tekijöitä majoitus-, ravitsemus- ja matkailualalla toteutetussa tutkimuksessa. Tunnistimme viisi keskeistä tekijää, jotka vaikuttavat myönteisesti työntekijäkokemukseen.
- Työn merkityksellisyys – työ, jossa on mahdollisuus toteuttaa itseään ja tehdä työn kautta hyvää.
- Mahdollisuus hyödyntää omia vahvuuksiaan työssä.
- Onnistunut perehdytys – luo edellytykset onnistumiselle ja sitoutumiselle.
- Selkeät työsuhdekäytännöt – oikeudenmukaiset, hyvinvointia tukevat käytännöt.
- Hyvä johtaminen – kuunteleva ja kannustava johtaminen vahvistaa motivaatiota.
Näiden viiden keskeisen tekijän pohjalta kokosimme työntekijäkokemuksen mallin, jota voi hyödyntää työntekijäkokemuksen kehittämisessä.
Hyvä työntekijäkokemus ei ole vain organisaation etu, vaan se heijastuu suoraan työtyytyväisyyteen, motivaatioon ja työssä suoriutumiseen. Kun työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi, saavat laadukkaan perehdytyksen, kokevat työsuhdekäytännöt selkeiksi ja saavat tukea esihenkilöiltään, he ovat sitoutuneempia ja voivat paremmin. Tämä puolestaan vahvistaa organisaation kilpailukykyä, vähentää vaihtuvuutta ja parantaa asiakaskokemusta.
Oppimateriaalin tavoite ja käyttö
Työntekijäkokemus-oppimateriaalin tavoitteena on tarjota tietoa ja käytännön vinkkejä esihenkilö- ja HR-työstä kiinnostuneille siitä, miten työntekijäkokemusta voidaan parantaa. Se koostuu ThingLinkistä, jossa esitellään työntekijäkokemuksen kehittämisen malli sekä kolmesta videosta, joissa käsitellään itse käsitettä, sen roolia perehdytyksessä ja johtamisen merkitystä onnistuneen työntekijäkokemuksen syntymiseen.
Oppimateriaali on tuotettu osana Veto- ja pitovoimaa majoitus-, ravitsemis- ja matkailualalle sekä Inklusiivisuus majoitus- ja ravitsemisalalla hankkeita. Hankkeet on rahoittanut Jotpa, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Kolmen oppimateriaalin julkaisusarjaan kuuluvat myös Kerro kaverille kans! – käytännön keinoja opitun jakamiseen työyhteisöissä ja Inkluusion huomioiminen perehdytyksessä.
Työntekijä -oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaalia saa jakaa eteenpäin vain, jos mainitsee tekijöiden nimet. Jos jakaa materiaalia muille ja muut julkistavat materiaalin, uusi julkaisu täytyy tehdä samalla lisenssillä.
Työntekijäkokemus
Työntekijäkokemuksen kehittämisen malli
Videolla käymme läpi työntekijäkokemuksen käsitettä ja siihen vaikuttavia asioita, kuten työn merkityksellisyys, perehdytys, työsuhdeasiat, tiimin monimuotoisuus ja johtaminen. Tavoitteena on katsojalle tarjota selkeä käsitys siitä, mitkä asiat nousivat tutkimuksemme pohjalta esille tärkeimpinä majoitus-, ravitsemis- ja matkailualan työntekijäkokemukseen vaikuttavina tekijöinä.
Katso Työntekijäkokemus -video saadaksesi käsitys siitä, mitä työntekijäkokemuksella tarkoitetaan ja miten sitä voi lähteä kehittämään.
Perehdytys
Oppimateriaalin toisessa videossa syvennämme ymmärrystä perehdytyksen roolista työntekijäkokemuksen kehittämisessä. Videolla käymme läpi perehdytyksen käsitettä ja sen olennaiset osa-alueet. Videon tavoitteena on selventää, miten perehdytys parantaa työntekijäkokemusta. Kerromme myös, mihin perehdytyksessä erityisesti tulisi kiinnittää huomiota.
Katso Perehdytys -video saadaksesi käsitys siitä, miten perehdytys vaikuttaa työntekijäkokemuksen rakentumiseen ja miten toteutat onnistuneen perehdytyksen.
Johtaminen
Oppimateriaalin kolmannen videon tarkoituksena on kertoa, kuinka johtamisella voidaan vaikuttaa onnistuneen työntekijäkokemuksen syntymiseen ja mihin asioihin johtamisessa kannattaa kiinnittää huomiota. Videolla keskitymme hankkeen tutkimuksessa esiin nousseisiin majoitus-, ravitsemis- ja matkailualan henkilöstölle merkityksellisiin asioihin.
Tutustu oppimateriaalin kolmanteen videoon saadaksesi käsityksen siitä, kuinka hyvän johtamisen avulla voit kehittää työntekijäkokemusta.
Oppimateriaaliin liittyvä tehtävä
Kun olet katsonut kaikki kolme videota ja olet sisäistänyt niiden pääviestit, suosittelemme seuraavia kysymyksiä pohdittavaksi ja keskusteltavaksi.
Mitä toimenpiteitä työyhteisösi on toteuttanut työntekijäkokemuksen kehittämiseksi?
Miten työyhteisösi on huomioinut työntekijäkokemuksen mallissa esitellyt asiat työntekijäkokemuksen kehittämisessä?
Mitä konkreettisia asioita teette tulevaisuudessa työntekijäkokemuksen kehittämiseksi mallin tiedon pohjalta?
Kuva: Shutterstock